Norvég organikus natúrkozmetikumok

7 étel, ami csodát tesz a bőrrel

2020 június 22 – Renata Bercsenyi

Az emberiség elmúlt száz évében jelentősen megváltozott a gasztronómiai kultúra, ezzel párhuzamosan pedig felgyorsult a világ. Míg nagyanyáink idejében napja volt a főzeléknek és a húsnak, kőtteknek és réteseknek, frissen ették a saját kertben, vegyszermentesen termelt gyümölcsöt, zöldséget, addig mára örülünk, ha rohanás közben bekapunk valamit. Este aztán jöhetnek a nagy trakták, finom falatok. Többet eszünk, mint elődeink bármikor, mégis jóval kevesebb vitamint és tápanyagot tudunk bevinni szervezetünkbe. Az étkezés már nem feltétlenül táplálkozás, sokszor inkább csak szokás. Mozihoz chips, barátnőzéshez bor, húst hússal, vagy szójababot csírákkal… De mi az, ami egészséges és hogyan hat az elfogyasztott táplálék a bőrünkre?

 

7 étel ami csodát tesz a bőrrel

 

Táplálék vagy ennivaló?

Sokakkal előfordul, hogy bár az étkezésükben van rendszer, nem ügyelnek az egészséges arányokra, vagy a bevitt folyadék mennyiségére. Étrendjükben dominál a hús, a cukor, a fűszerek és a finomított hozzávalók, miközben kevés rostot és vitamint visznek be szervezetükbe. Az egyoldalú táplálkozás túlterheli a szervezetet, többletmunkát ad a belsőszerveknek és megbontja a bőr harmóniáját. A túl sok cukor például a kollagénrostok felbomlásához vezet, ezáltal hozzájárul a bőröregedés tempójának felgyorsulásához. Nincs az az anti- aging termék, ami versenyre kelhetne a napi desszerttel és a délutáni csokikával, hiszen a külsőleges szépségápolással nem győzhetünk a testbe juttatott anyagokkal szemben. Azok sincsenek jobb helyzetben, akik tudatosan a cukormentes italok mellett döntenek, mert nagy mennyiségben a mesterséges édesítők is káros hatással vannak a bőr érzékeny egyensúlyára.

 

Azt hiszed, egészséges? Nem az!

A tej és tejtermékek, valamint a smoothie-k és gyümölcslevelek valójában sem a testsúlynak, sem a bőrnek nem tesznek jót, hiszen a tejcukor, illetve a fruktóz egyaránt gyors felszívódású szénhidrátok, melyek megterhelik nemcsak a hasnyálmirigyet, hanem magát a bőrt is.

Járjunk nyitott szemmel, mert egyáltalán nem biztos, hogy az az egészséges, amit annak gondolunk! Könnyű túlzásokba esni, mert sok az olyan élelmiszer, ami kis mennyiségben szinte gyógyszer, nagyobb adagokban vagy túl gyakran fogyasztva azonban már-már méreg, vagy növeli a súlygyarapodás kockázatát. Lehetséges, hogy bőrünk és közérzetünk egyaránt megváltozna, ha többet innánk, vagy éppen csökkentenénk valamely étkezésünkben domináns étel mennyiségét.

A bőrproblémák esetén a bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal való konzultáción túl érdemes néhány héten át részletes táplálkozási naplót vezetni és feljegyezni az esetleges tapasztalatokat. Ez ugyanis segít, hogy felismerjük, mi az, ami ránk nézve előnytelen. Ha naplóval a kezünkben dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó véleményét kérjük, olyan ételekre válthatunk, melyek kiemelik és támogatják szépségünket. Összegyűjtöttünk nektek hét olyan ételcsoportot és vitaminforrást, melyet a szép bőr érdekében ideje beépítenetek táplálkozásotokba.

 

  • Áfonya, mangó és csipkebogyó

Nagy divatja van manapság a kollagénnek, ami valóban szükséges a bőr ellenállóságának és feszességének fenntartásához. Nem mindegy ugyanakkor, hogyan jutunk hozzá!

Ha szájon át szeded por, kapszula vagy gél formájában, nem árt, ha tudod, hogy a szervezet a többi fehérjéhez hasonlóan aminosavakra bontja. A valóban hasznosuló kollagént a test maga állítja elő, melyhez számos más „hozzávalón” túl sok C-vitaminra is szüksége van. A szintetikus megoldások helyett legjobb természetes módon, gyümölcsök és zöldségek formájában bejuttatni a C-vitamint a szervezetbe, ezért „kell” az áfonya, a mangó, a csipkebogyó, a kivi és más finomságok. A többit majd intézi a rendszer és készül a feszesítő kollagén! 😉

 

  • Édesburgonya és sárgarépa

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, mely egyfajta természetes napvédőként működik, ugyanakkor hozzájárul a bőr egészséges barnaságának kialakulásához, hiszen képes finoman pigmentálni azt. (Ne vidd túlzásba a fogyasztásukat, ugyanis narancsos hatást is elérhetsz, ha túl sok béta-karotin kerül a szervezetedbe!) Egy forró és krémes batátaleves, vagy sült sárgarépás szendvicskrém bármikor finom falat, de sütiben és köretként is isteni.

 

  • Étcsokoládé

Bizonyára meglep, de a 70%-os vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokoládékban annyi antioxidáns van, mint sok gyümölcsben vagy zöldségben. A minőségi csokoládé kis mennyiségben fogyasztva hozzájárul a bőr vitalitásának kialakításához és ellazítja az artériákat. Belülről instant boldogság, kívülről gazdag pakolás is készíthető belőle. Csak ne vidd túlzásba! 😉

 

  • Lazac, makréla, kagyló

Nem újdonság, hogy a tenger gyümölcsei a természetes omega-3 zsírsavak legideálisabb forrásai. Azt már kevesebben tudják, hogy ezek a zsírsavak csökkentik a szervezeten belüli és a bőrt érintő gyulladásokat, kontrollálják a bőrszárazságot és lassítják a bőröregedés folyamatait. A bennük található cinkkel együtt óvják a test vérellátórendszerét, megerősítik és rugalmassá teszik az érfalakat, ezzel biztosítják az oxigén áramlásának ideális mértékét. Ez pedig szavatolja az élettel teli, üde, rugalmas arcbőrt is.

 

  • Tojás

Az egyik legvitatottabb élelmiszer. Egyesek szerint káros, mások szerint elengedhetetlen a rendszeres tojásfogyasztás. Túlzott mértékben nem éppen a koleszterinszint barátja, heti néhány tojás ugyanakkor számos fontos összetevőt képes a testünkbe juttatni.

Ilyen a szelén, melyből kevésre van ugyan szükségünk, de az a kis mennyiség létfontosságú. Elsősorban a lágyszövetek egészségéhez járul hozzá, ugyanakkor hiányában májfoltok és anyajegyek szaporodnak el a bőrön, súlyosabb esetekben pedig a szervezetben állandósult alacsony szintje komoly betegségek kialakulásához vezethet.

 

  • Vízitorma

Salátaként, zöldségturmixokban, de akár pizzafeltétként is finom falat az orvosi zsázsaként vagy szapora zsomborként is ismert növény, melynek legjobb ütőkártyája a nagymennyiségű antioxidáns mellett az ásványi mangán, karotin és kálium. Segíti a méreganyagok lebontását és távozását a szervezetből, ezzel táplálva és megerősítve a bőrt.

 

  • Zeller

Rendkívül gazdag rostokban, ugyanakkor alacsony a kalória- és szénhidráttartalma. Segíti a vérkeringést, fokozza a bőr vérellátottságát. Serkenti a veseműködést és tele van antioxidánsokkal, ami jót tesz a bőrnek. Eheted sütőben vagy olajban sütve, krémlevesként vagy chips helyett, de hatóanyagai legjobban nyersen, zöldjével együtt fogyasztva fejtik ki kedvező hatásukat.

 

Edd magad szépre!

Mi alakítjuk étkezési szokásainkat és az étkezési szokásaink alakítanak minket. Számos diéta, étrend és életmód közül választhatunk, s vannak, akik szinte vallásos meggyőződéssel köteleződnek el valamelyik irányba. Hogy személy személy szerint neked mi a legjobb, nem mondhatjuk meg a távolból, de felkereshetsz dietetikus-szakértőt, aki akár belgyógyász szakorvossal együttműködve segít összeállítani a számodra ideális étrendet.

Ha nem akarsz ennyire elmerülni a táplálkozástudományban, akkor csak tartsd szem előtt a nagymamáink szokásait: étkezés naponta ötször, kis adagokban, kenyér csak módjával. Hús hetente egyszer, akárcsak a tészta és sütemény. Helyette zöldség, gyümölcs, gyors és minél egyszerűbb ételek, kevés só és cukor, sok mozgás és rengeteg napfény. Minél több természetesség és Marina Miracle! 😉

 

7 étel, ami csodát tesz bőröddel

 

 

További cikkeket ITT olvashatsz blogunkon!

 

YOU’RE A NATURAL BEAUTY WITH MARINA MIRACLE!