Norvég organikus natúrkozmetikumok

Élet érzékeny bőrben

2022 november 29 – Orsolya Komáromi-Takács

A hideg időjárás beköszöntével sokunk számára ismerős a feszülő, pikkelyes vagy száraz bőr, a vérző bőrrepedések, a viszketés vagy épp a bőrpír. A bőrérzékenység problémája azonban nem feltétlenül kapcsolódik időjárási tényezőkhöz, és kortól függetlenül bárkit érinthet. Tulajdonképpen mivel is állunk szemben? Az érzékeny bőr tünetei változatosak, és könnyen összetéveszthetők a száraz bőr jellemzőivel. Érdemes bőrgyógyász segítségét kérni abban, hogy megállapítsuk bőrtípusunkat, és a megfelelő irányba induljunk el a bőrápolás útján.

Mit takar az érzékeny bőr fogalma?

Érzékeny bőrről akkor beszélünk, ha a bőr úgynevezett barrier- vagyis védőrétege átmenetileg vagy tartósan sérül, meggyengül. Ekkor nem képes tovább természetes erejére támaszkodni, és megbirkózni a baktériumokkal, kemikáliákkal, allergénekkel és környezeti hatásokkal. Valójában nem is bőrtípussal, sokkal inkább bőrproblémával állunk szemben.

Nem csupán a külső megjelenés és a kényelmetlen érzetek várnak megoldásra: a meggyengült védekezőképességű bőr fokozottan ki van téve a fertőzéseknek (melyek aztán tovább fokozzák az érzékenységet is).

Hogyan ismerhető fel?

Teljes bizonyossággal bőrgyógyász szakember állapíthatja meg a bőrérzékenység tényét, de jó néhány jellegzetes tünetből következtethetünk a problémára. A legismertebbek a viszketés, a bőr kipirosodása, a hámlás és a bőrfeszülés. Felléphet égő-csípő érzet, de bőrünk kiütések formájában is jelezhet számunkra. A tünetek esetenként erőteljes hullámokban, „rohamokban” törnek az érzékeny bőrűekre, és nem csak az arcbőrön jelentkezhetnek, de a test egyéb felületein, akár a fejbőrön is. Aki ezzel a problémával küzd, pontosan tudja, hogy a bőr állapota az aktuális körülmények függvényében folyamatosan változhat, ahogy azt is, hogy néha bizony kevésnek bizonyul a „hipoallergén” kifejezés, és az „érzékeny bőrre” felirat sem garancia semmire.

Kiváltó okok

A tudatos bőrápolás megkezdéséhez érdemes azonosítanunk a jelenség kiváltó okait. A genetikai eredet mellett a bőrérzékenységet környezeti tényezők (szélsőséges időjárási körülmények, pl. szél, hideg, hőmérséklet-ingadozás), kemikáliák (mosószerek, tusfürdők, tisztítószerek), de egyes gyógyszerek is kiválthatják. A nem megfelelő kozmetikai készítmények, a stressz és az ingadozó lelkiállapot szintén hajlamosítanak a probléma megjelenésére, akárcsak a nem kielégítő vízfogyasztás, valamint a feldolgozott élelmiszerek és tejtermékek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása.

Lássuk a helyes alapelveket!

A feladat nem csupán a bőr megnyugtatása, hanem egyúttal a védőréteg táplálása, erősítése - végeredményben a bőr immunitásának visszaállítása a cél.

A tudatosság rendkívül lényeges. Életmódunk szempontjából javasolt a stresszkezelés elsajátítása, hiszen stressz-szintünk, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya vagy megléte jelentősen befolyásolja bőrünk állapotát. Nem megkerülhető az ételérzékenységek felderítése, a tiszta étrend, a bélflóra egyensúlyban tartása, és a megfelelő vízfogyasztás pedig erős támogatás az egészséges bőr visszaszerzése során.

Ajánlatos kerülni az alkoholos és durva szemcsés bőrtisztítókat, erőteljesebb, savasabb hatóanyagokat, erős hámlasztókat, mesterséges illatanyagokat, sőt, egyeseknél az illóolajok is allergiás reakciókat válthatnak ki.

Mindenképpen gyengéd, de mindamellett a védőréteget erősítő formulákat keressünk. Törekedjünk minimalista arcápolási rutint bevezetni, és minél kevesebb összetevőt tartalmazó, ám bőrünk számára kedvező hatóanyagokat ötvöző kozmetikumokat válasszunk! Segítségünkre lehetnek az gazdag hatóanyag tartalmú olajak, a hialuronsav, a panthenol, a magas antioxidáns-tartalmú összetevők, valamint a bőrnyugtató alapok (E-vitamin).

A Marina Miracle termékei tartalmazzák az egészséges, ellenálló bőr visszaszerzéséhez elengedhetetlen hatóanyagokat. Elkötelezett törekvésünk, hogy kifogástalan minőségű és tisztaságú kozmetikumokat alkossunk. Bármelyik termékünket is választod, a ragyogó bőr garantált – kompromisszumok nélkül.

A Shea Hydration Mask-kal az érzékeny bőr is részesülhet luxus kényeztetésben: a hialuronsav mellett aloe vera, zöld tea, shea-olaj és spirulina gondoskodik a mély táplálásról és nyugtatásról. Rosaceás, ekcémás, erősen irritált bőrre kimondottan javasolt, akárcsak a Herbal Face Oil arcolajunk, mely 18 gyógynövény csodás hatását ötvözi a málnaolaj antioxidáns és a teafaolaj természetes fertőtlenítő hatásával.  Az E-vitaminban gazdag avokádó aloe verával és jojobaolajjal kiegészülve gyógyír az irritált bőrnek!

Ha a többlépcsős arctisztítási rutinról egyszerűbb és hatékonyabb formulára váltanál, próbáld ki a legtöbb díjat elnyert Sweet & Creamy Oil Cleansert, mely méltán legnépszerűbb termékünk: egyedi összetételét a fermentált lucerna, paradicsom és brokkoli esszenciája biztosítja. A bőr optimális pH-értékét a nyugtató körömvirág, a csipkebogyó és a kókusz garantálja.

Arcápolási rutinodra az Acai Hidratáló arckrémünkkel teheted fel a koronát! A bőrtáplálás nagyágyúi, vagyis az acai bogyó és az argánolaj mellett a norvég csalán és a málna kiemelkedő erejű antioxidáns-tartalma adja e könnyed nappali krém rendkívüli esszenciáját.

Acai Hidratáló Arckrém-érzékeny bőr

És hogy az apróbb részletek se maradjanak rejtve, emeld ki szád természetes szépségjegyeit a vajpuha, gazdag textúrájú Ajakbalzsammal! A sheavaj és az E-vitaminban gazdag búzacsíra-olaj mélyen hidratáló gondoskodása, és a vaníliamag-kivonat lágy illata ellenállhatatlanná teszi ezt a kis varázskozmetikumot - ahogyan ajkaidat is.

Ajakápoló