Norvég organikus natúrkozmetikumok

Mindent a száraz bőrről

2023 január 09 – Orsolya Komáromi-Takács

Testünk elsőszámú védelmi vonala a bőr, mely ezt a lényeges feladatot csak kellő hidratáltság esetén tudja ellátni. Védelmi rendszere nem véletlenül épül többlépcsős stratégiára: legfelső rétegét jelentős mennyiségű külső hatás éri, mellyel fel kell tudnia venni a harcot.

A bőrápolás során, a kozmetikai termékek vásárlása előtt fontos tisztában lennünk azzal, melyik bőrtípusba tartozunk, hogy ahhoz alkalmazkodva hatékonyan ápolhassuk bőrünket.

Száraz bőrről abban az esetben beszélhetünk, ha a felszínt borító, vízből és lipidekből álló filmréteg meggyengül, a bőr természetes hidratáló faktora, az úgynevezett urea mennyisége pedig csökken. Ekkor a bőr képtelen a nedvességet a szükséges mértékben megtartani, a víz pedig akadálytalanul párolog a mélyebb rétegekből.

Csecsemő-, illetve idősebb korban a bőr önvédelmi funkciója sérülékenyebb, ezzel pedig fokozott érzékenység és bőrszárazság járhat együtt, ám alapvetően kortól függetlenül kialakulhat bőrszárazság. A kiváltó okok igen szerteágazóak. Egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya, elégtelen folyadékfogyasztás, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, emésztőrendszeri- vagy hormonális problémák ugyanúgy okozhatnak bőrszárazságot, mint a tisztítószerek, a légkondicionáló, alkoholtartalmú kozmetikumok, klóros víz vagy az időjárási körülmények (túlzott napozás, hideg és szeles idő).

A száraz bőr tünetei sok esetben nehezen megkülönböztethetők az érzékeny bőr jellemzőitől: viszketés, feszülés, kipirosodás, hámlás, valamint kisebb ráncok alakulnak ki, melyek kezelés hiányában elmélyülnek. A bőr fénytelenné, petyhüdtté válik. Esetenként a pórusok összeszűkülnek és bennük apró, fonalszerű képződmények jelennek meg. A száraz bőr könnyebben irritálódik, ekcéma is kialakulhat, a mikrorepedések miatt pedig a kórokozókkal szemben is védtelenebbé válik.

És most ejtsünk szót a vízhiányos bőrről! Vajon van különbség a kettő között? A válasz igen. A vízhiányos bőr ugyan a száraz bőrtípus jegyeit hordozza magán, tudni kell azonban, hogy két különböző jelenségről van szó. A vízhiányos vagy más néven dehidratált bőr nem önálló bőrtípus, mivel jellegzetességei bármely – normál, száraz vagy zsíros - bőrtípusnál megjelenhetnek, a szárazság oka ugyanis nem a bőr zsírtartalmában keresendő, hanem kimondottan a víztartalmával kapcsolatos. A száraz bőr okai közt a külső behatások mellett számtalan belső és genetikai ok is meghúzódhat, a dehidratált bőrnél azonban az életmódbeli és külső kiváltó okok a meghatározóak, például a túlzott napozás, a szolárium használata, dohányzás, vagy a nem elegendő folyadékbevitel.

A száraz és a vízhiányos bőr megjelenésükben tehát hasonlóak, ám a dehidratált bőrre jellemzőbbek a mitesszerek, melynek magyarázata az, hogy a víztartalom csökkenésével párhuzamosan a bőr a faggyútermelés fokozásával igyekszik ellensúlyozni a hiányt.

Mit tehetünk, ha száraz a bőrünk? Leglényegesebb a körültekintő és a letisztult bőrápolási stratégia, vagyis a minél kevesebb számú, alkoholmentes, tiszta forrásból származó termék használata. A természetes hidratáló faktorokat – ureát, lipideket, aminosavakat –, illetve a magolajakat,  Aloe Vera -t és Shea -t tartalmazó kozmetikumokkal nem foghatunk mellé. Mindezek mellett természetesen sokat tehetünk bőrünkért megfelelő vízfogyasztással, egészséges táplálkozással, fényvédelemmel, és a külső körülményekhez alkalmazkodó lépésekkel. Télen javasolt a kesztyű, illetve a zsírosabb krémek használata, a párologtatás, és a vegyszerekkel történő érintkezés megelőzése.

A Marina Miracle nemzetközileg elismert, egyedi tisztaságú összetevőkből megalkotott termékpalettával támogat, hogy igazán eredményesen gondoskodhass Száraz, vízhiányos bőröd megnyugtatásáról, táplálásáról és hidratálásáról.

További cikkeket ITT olvashatsz blogunkon!