Norvég organikus natúrkozmetikumok

Nem mellékesen-félezer szó a férfi bőrápolásról

2023 február 04 – Orsolya Komáromi-Takács

A bőrápolás témaköre a köztudatban még mindig erőteljesen a nőkhöz kapcsolódik, ám a változás érezhető: egyre több férfi fordít nagyobb figyelmet a bőrápolásra, hiszen az nem csupán a borotvahab és a dezodor párosát jelenti. Manapság az urak számára is bővült az elérhető kozmetikai termékek palettája, és egyre szívesebben élnek ennek lehetőségével. Bármi legyen is az indíttatás – belső igény, családtag motiválása, anti-aging vagy a médiakampányok hatása - a férfibőrnek kétségtelenül ugyanúgy jár és javasolt a személyre szabott bőrápolási stratégia, mint a hölgyeknek.

A férfiak bőre alapvetően nem különbözik a nőkétől, mégis jellemzi néhány sajátosság. Egyrészt bőrük felső hámrétege vastagabb, másrészt faggyútermelésük erőteljesebb, pórusaik pedig tágabbak, emiatt lényeges tényező a rendszeres és alapos bőrtisztítás. A vastagabb szaruréteg ugyan nagyobb védelmet jelent, ugyanakkor fokozza is az aknék megjelenésének esélyét.

A férfibőr mirigyeinek aktivitása pubertáskorban a legszembetűnőbb. Ekkor különös figyelmet kell szentelni a fertőtlenítésnek, azonban óvatosan, hiszen az alkoholtartalmú termékek szárítják a bőrt, melyre az további faggyútermeléssel válaszol.

A későbbiekben a borotválkozás jelent alkalmat az irritációra, érzékenységre, bőrszárazságra, különösen a világos bőrűeké. Emellett a helytelen életmód és táplálkozás, a túlzott stressz, a rossz alvásminőség, a dohányzás és az UV-sugárzás is nyomot hagy a férfiak bőrén. Egyes tünetek, mint például a szem alatti táskák, ödémák, a gyulladt szemhéj ezen felül egészségügyi - nyirokrendszeri, emésztőrendszeri, veseműködési - problémákra vagy egyes nyomelemek hiányára utalhatnak.

Az öregedés folyamatát az urak sem kerülhetik el, bár a férfiak bőrének kollagénállománya később indul hanyatlásnak. Bőrük kollagénrost-állománya tömörebb, a szövetek vízmegtartása pedig stabilabb. A férfiklimax a nőkénél lassabb, kímélőbb folyamat. Végeredményben a bőröregedés folyamatai ugyan később jelentkeznek esetükben, ám bőrük rugalmassága előbb-utóbb csökkenni kezd, és elkerülhetetlenül megjelennek a mimikai ráncok.

A legtöbb gyártónál már a férfiak kívánalmainak megfelelő kozmetikai termékek egyre bővülő palettája érhető el. A számukra megalkotott kozmetikumok külsejükben mindenképp alkalmazkodnak az elvárt igényekhez, azonban az üde illat érdekében gyakran alkoholt, mentolt és egyéb frissítő, ám szárító hatású vagy irritáló összetevőket tartalmaznak. Pedig a tiszta forrásból származó, hatékony és gazdagon tápláló kozmetikumok megalkotása nem függhet nemektől. Érdemes tehát az összetevőkre figyelmet szentelni egy-egy termék megvásárlásakor.

Az alapvető bőrápolási lépésekre - hidratálásra, tisztításra és védelemre - tehát a férfiak bőrének is szüksége van. A megfelelően megtisztított bőrön a  kozmetikumok is alaposabban kifejti áldásos hatását. Borotválkozás előtt kulcsfontosságú a bőr és a szőrszálak puhítása, borotválkozás közben és után pedig érdemes illatanyag-mentes, tápláló és nyugtató hatóanyagokat tartalmazó arcolajat használni, mely a szakállat is ápolja – napjainkban ugyanis reneszánszát éli a szakállviselés. A méregtelenítés és hirdratálás sem csupán a nők kiváltsága: a Méregtelenítő agyagmaszk vagy Hidratáló hatású maszkok segítenek a szőrtüszőgyulladás, a benőtt szőrszálakkal való küzdelem megelőzésében, a bőr megnyugtatásában, és meggátolják a pórusok eltömődését.  Aki azonban szeretne jobban hozzájárulni a bőr feszesítéséhez, a bőröregedés lassításához, ma már magas hatóanyagtartalmú Hámlasztó & feszesítő éjszakai szérumokkal is kiegészítheti arcápolási rutinját.

A Marina Miracle férfiaknak megalkotott kozmetikumai diszkréten férfias illattal, gazdag hatóanyag-tartalommal táplálják és töltik meg élettel a bőrt, bőrtípustól függetlenül.