Norvég organikus natúrkozmetikumok

Kiút a pattanásos bőr csapdájából

2023 május 09 – Orsolya Komáromi-Takács

Az aknék megjelenése a hormonális változások miatt serdülőkorban a legjellemzőbb, ám valójában minden korcsoport érintett. A 25-40 év közötti nők legalább 40 százaléka számára okoz mindennapos küzdelmet a mitesszeres, zsíros, gyulladt bőr kezelése.

A probléma oka - nagyon leegyszerűsítve - a fokozott faggyútermelés, a pórusok eltömődése és a baktériumok elszaporodása. A jelenség azonban ennél jóval összetettebb.

A mitesszerek, pattanások közvetlen oka és kialakulása

A pattanások megjelenésének elsőszámú oka a komedó, vagyis a faggyúmirigy fokozatos eltömődése. Ez egy természetes folyamat, melynek tempóját a bőrsejtek szaporodásának gyorsasága befolyásol. Egészséges bőrnél a komedók maguktól feloldódnak, vagy könnyebben kezelhető, nyitott faggyúdugót alkotnak. Ha a folyamat valamilyen okból megreked, a baktériumok elszaporodnak, és a szervezet védekezés gyanánt nagy mennyiségű fehérvérsejtet termel. A fehérvérsejtek és az elpusztult baktériumok halmaza alkotja a gennyesedést. Ha ennek mértékét a pórus fala nem bírja, ekkor kitüremkedő, gyulladt mitesszerek alakulnak ki, ez pedig hosszabb idő után azt eredményezheti, hogy a pórusok fala elernyed és kitágult állapotban marad.

A gyulladás tehát az immunválasz része. A pattanásnak nevezett, fehéres gennyel telt göbök méretükben, súlyosságukban és élettartamukban is különbözőek lehetnek.

Nézz rá a mélyebb okokra!

A felszínen látható történések mögött szinte minden esetben úgynevezett mélyebb okok húzódnak meg. Kezdjük a legszokatlanabbal: mitesszereket gomba is okozhat. Az erre utaló legbiztosabb jel az, ha semmiféle akne elleni módszer, életmódbeli változtatás vagy hatóanyag nem hoz javulást. A gomba által okozott pattanások apró, egyenletes, bőrszínű, néha viszkető dudorok. Külső szennyeződés, antibiotikumok vagy gyenge immunrendszer eredményeképp jelenhetnek meg, és speciális bőrgyógyászati eljárás, valamint táplálkozás szükséges a gyógyuláshoz.

Jóval gyakoribb a - leginkább serdülőkre és nőkre jellemző - hormonális ok, mikor a policisztás petefészek szindróma, a terhesség vagy a menopauza során egyes hormonok túlsúlyba kerülnek. Erre utaló jel, ha a menstruáció előtt rossz irányba változik a bőr állapota. Az aknék az aktuális hormonális állapothoz kötődően jelennek meg, és állapotuk az enyhétől egészen a súlyos fokúig terjedhet. A természetes módszerek hatástalansága esetén, hormonpanel elemzése után az orvos antibiotikumok, retinoidok, vagy ösztrogén vagy antiandrogén fogamzásgátló használatát javasolhatja. Ezek a szerek gátolják a baktériumok túlszaporodását, illetve visszaállítják a hormonális egyensúlyt.

A szervezetben fennálló gyulladásos folyamat is okozhat pattanásokat. A gyulladások leggyakrabban az emésztőrendszer, a bélflóra állapotával függenek össze. Ha emésztési gondjaink vannak és pattanások keserítik meg az életünket, érdemes figyelni a kettő közti összefüggésre. A lelki okok, a stressz közvetlenül (egyoldalú táplálkozás) vagy közvetetten is (a hormonok megborulása által) is kiválthatja az aknék megszaporodását. Természetesen még fizikai irritáció – pánt, sapka dörzsölése, vagy fémekre, gyógyszerekre, ételekre, sminktermékekre adott túlérzékenységi reakciók miatt is keletkezhetnek pattanások, melyek azonban a kiváltó ok megszüntetése után el is múlnak. Egyes keringési problémák, illetve nyomelemek, ásványi anyagok, különösen a magnézium hiánya is hozzájárulhat az aknés bőr kialakulásához.

Életmód és táplálkozás kontra mitesszerek, pattanások

Az aknés bőr jó irányba befolyásolható megfelelő táplálkozással, különösen, ha a problémát a fentebb említett hormonális vagy emésztőrendszeri egyensúlytalanság okozza. Az egyszerű szénhidrátok csökkentése, illetve a gyulladáskeltő feldolgozott élelmiszerek és az emberi szervezetet negatívan befolyásoló hormonokat tartalmazó tejtermékek étrendből történő kiiktatása önmagában is jelentős mértékben javít az aknés bőr állapotán. Az egyes ásványi anyagok szerepe sem mellékes: a cink és a magnézium több fronton is támogatja a bőr egészségét. Egy alapvetően egészséges, tiszta és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend nem csupán a bőr, de az általános egészséget is szolgálja. A bélflórát egyensúlyba hozó pre- és probiotikumokkal nem csupán belsőleg támogathatjuk bőrünk egyensúlyi állapotát, de hatékonyságuk miatt egyes kozmetikumokban is megtalálhatóak. Stresszhatásra megjelenő pattanások esetében érdemes hangsúlyt fektetni a stresszkezelésre. 

Fresh&Silky Foaming Cleanser

Mítoszok, avagy mit NE tegyünk?

A közhiedelemmel ellentétben a pattanások nem száríthatók le. Az alkoholos termékek és szappanok túlzott használata, sőt, maga a megszállott arctisztítás épp a célunkkal ellentétes hatást vált ki: a bőr még több faggyú termelésével kezd védekezni a kiszáradás ellen. Talán meglepő, de sokszor épp a dehidratált, azaz kiszáradt bőrön figyelhetők meg aknék, a bőr ugyanis a vízhiányt is fokozott zsírtermeléssel próbálja kompenzálni. Ugyanez vonatkozik a „divatos”, hűsítő, ám a bőr számára irritáló összetevők (mentol, eukaliptusz, borsmenta) használatára is.

A pattanások nyomkodása szétteríti a baktériumokat, tovább fertőzve a környező területeket, sőt, fennáll a hegesedés veszélye is. A szemcsés bőrradírral való dörzsölés irritálja a bőrt és sérüléseket okoz a bőr védőköpenyén, fokozva az alapproblémát. Tartózkodjunk a végletektől is: túlságosan hideg vagy meleg helyett az arctisztítás során válasszuk a langyos hőmérsékletű vizet.

És mit IGEN?

Az aknés, zsíros bőr karbantartásának alappillére a rendszeres, megfelelően kivitelezett arctisztítás és hámlasztás, mellyel nem csupán a pórusok eltömődését előzzük meg, de a pórusok elernyedését és további kitágulását is. Elengedhetetlen továbbá a hidratálás, hiszen csak a megfelelően hidratált bőr képes védelmi funkcióit ellátni. A kisebb, sötét mitesszerek könnyebben ürülnek, míg a fehérebb és gyulladtabb aknék tisztításához javasolt szakember segítségét kérni, aki speciális kozmetikai kezelés során tisztítja meg a pórusokat és távolítja el a cisztákat, még a számunkra nehezen elérhető pontokon is. 

Milyen hatóanyagokra lesz szükséged?

A pattanások kialakulásának folyamatát egyidejűleg több módon is tudjuk hátráltatni. A BHA és AHA gyümölcssavak olyan kémiai hámlasztók, melyek határozottan, mégis gyengéden távolítják el az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről. Az aloe vera egyidejűleg nyugtatja, regenerálja és hidratálja is a bőrt. A zöld tea és a teafaolaj a kombinált és zsíros bőr kiegyensúlyozásában játszik fontos szerepet, miközben kíméletesen fertőtleníti és nyugtatja a bőrt. A csipkebogyó összehúzó hatása csodát tesz a tág pórusokkal.

Ha a bőr egyensúlyi állapota megbomlik, a fermentált növényi összetevők rendkívül hatékonyan állítják helyre a bőr meggyengült védelmi hálózatát és egészséges működését.

A tudatos bőrápolási rutin és a hatékony problémamegoldás természetesen egyéni: érdemes egy alapos helyzetfelmérés után türelmesen magunkra szabni. A Marina Miracle kiemelt figyelmet fordít az aknés, gyulladt bőr problémájának megoldására. Célzottan összeállított csomagjaink megbízható segítséget és látványos eredményeket biztosítanak, hogy bőröddel együtt Te is fellélegezhess.