Norvég organikus natúrkozmetikumok

Vissza az egyensúlyhoz! – A kombinált bőr ápolása

2023 június 06 – Orsolya Komáromi-Takács

Kombinált bőrről, más néven vegyes bőrről akkor beszélünk, ha különböző bőrtípusok és/vagy bőrproblémák együttesen figyelhetők meg az arcon. Legáltalánosabb megjelenési formája a T-vonalban zsíros, az orcák és az arcbőr szélső területein pedig száraz vagy normál bőr egyidejű jelenléte. Ha tisztában vagyunk a kombinált bőr ismérveivel, illetve a célzott és sikeres arcápolási rutin mibenlétével, az arcbőr egészséges egyensúlya és természetes szépsége helyreállítható.

Hogyan alakul ki a kombinált bőrtípus?

A kombinált bőr viszonylag gyakori jelenség, és részben genetikai adottság, hiszen a T-vonal faggyútermelése eleve más jellegű: több faggyúmirigyet rejt magában, tehát fokozottabb a zsírtermelése, mint az arc többi területének. Másrészt a rosszul megválasztott, irritáló vagy egyszerűen túlzásba vitt kozmetikumok, összetevők használata is előidézhet az arcbőrön több eltérő bőrtípust. Az alkoholos termékek például minden bőrterületre veszélyt jelenthetnek: a szárazabb területeket tovább szárítja és kipirosodáshoz, gyulladáshoz vezethet, míg a T-vonal bőrét fokozottabb faggyútermelésre ösztönözheti.

Külső tényezők, élelmiszerek, stressz, hormonális zavar, anyagcsere-probléma, valamint egyes egészségre káros szokások (alkohol, dohányzás) szintén kiválthatnak kisebb területekre korlátozódó bőrproblémákat, a normál bőr ezáltal időszakosan a kombinált típusba tartozhat.

Pontosan mikor beszélhetünk vegyes bőrről?

Az arcon tapasztalható egyenetlen faggyútermelés természetes jelenség, ám ez az egyenetlenség szélsőségessé válhat, így lehetséges az, hogy egészen eltérő bőrtípusok és –problémák keverednek az arcbőr területén. A T-vonalban, vagyis a homlok vízszintes, illetve az orr-állvonal függőleges vonalának zsírosabb bőrfelületén ekkor tág pórusok, aknék jelennek meg, míg a külső, arcéli területeken, ahol szárazabb a bőr, hámlás, ráncosodás, sőt, a dehidratált állapot kompenzálásaként faggyútól eltömődött pórusok, mitesszerek bonyolíthatják a kialakult állapotot. Kombinált az a bőr is, melyen a bőrproblémák keveredése tapasztalható, például ha egyidejűleg vannak jelen például aknék és rosacea.

Meg kell jegyezni, hogy a szemkörnyéki bőr eltérő jellege nem bőrprobléma: az természeténél fogva vékony, érzékeny és könnyen ráncosodik, ezért erre a területre érdemes kifejezetten szemkörnyékápoló kozmetikumot bevetni.

A vegyes bőrtípus ellentmondásos tulajdonságait és igényeit az évszakok eltérő hatásai, a kor, illetve a nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű bőrápolási termékek variálása is tovább bonyolíthatja.

Kombinált bőrtípus

Mire van szüksége a kombinált bőrnek?

Kissé változtassuk meg a kérdést: nekünk mire van szükségünk az egyensúlyhoz? Megromlott az egészségünk, csökkent az alvásidőnk? Korábbi, nyugodt életvitelünkön eluralkodott a stressz, és lelkiállapotunk zuhanórepülésben van? Egyes ételekre érzékenyen reagálunk, vagy az utóbbi időben nem figyeltünk oda, mivel tápláltuk testünket? Túlzásba vittünk kezeléseket, kozmetikumokat, vagy épp ellenkezőleg: elhanyagoltuk bőrünk igényeit? Gondoljuk át, min kell változtatnunk! A kombinált bőr sikeres ápolása és egyensúlyának visszaszerzése azon is múlik, rátalálunk-e egyensúlyi állapotunkra.

Nem kell beletörődni és folyamatos problémaként tekinteni kombinált bőrünk összetett igényeire: visszaszerezhetjük az irányítást. A külső és belső egyensúlyra törekvés, az életmódbeli változtatások (tudatos énidő, ideális stressz-szint fenntartása, kiegyensúlyozott és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás) mellett jól felépített bőrápolási rutinnal megalapozhatjuk a javulást. Ennek során gondosan megválasztott, tiszta, természetes és bőrtípusoknak megfelelő kozmetikumokkal a bőr eltérő területeinek állapotát addig közelítjük az ideálishoz, míg el nem érjük az egységesebb bőrképet. Az összetett, következetes ápolást és odafigyelést a kombinált bőr is meghálálja, érdemes tehát időt szentelni rá.

Az ápolási rutin lépései

Az arcbőr több bőrtípusának eltérő igényeihez alkalmazkodva a problémákat helyileg kell kezelni, azonban az egymást jól kiegészítő, bőrbarát natúrkozmetikumokkal ez nem lehetetlen feladat. Néha már az is elegendő a bőr kiegyensúlyozásához, ha megszakítjuk az adott bőrtípusnak nem megfelelő termék használatát, és kiiktatjuk az irritáló (szárító, frissítő) összetevőket tartalmazó kozmetikumokat a repertoárunkból.

Általánosan elmondható, hogy a száraz területek gazdagabb táplálást igényelnek, míg a zsírosabbaknál fokozottan kell figyelni az alapos, de kíméletes arctisztításra; azonban minden bőrtípusnak szüksége van alkalmankénti hámlasztásra és a mindennapos hidratálásra.

A szükséges arcápolási szeánsz első lépése a vegyes bőr számára is a reggeli és esti arctisztítás, mely során nem csupán a sminket, de a napi szennyeződést és felesleges faggyút is eltávolítjuk. A hidratálás minden bőrtípusnál elengedhetetlen, hiszen a dehidratáltság következtében nem csak hámlás vagy ráncok jelenhetnek meg, hanem a bőr önvédelmi reakciójaként mitesszerek is. Olyan hidratálót válasszunk, mely nem készteti a bőrt túlzott faggyútermelésre és könnyedén beszívódik, táplálja, nyugtatja bőrünket. Szintén könnyed alternatíva a hidratálásra az arcpermet. Ha hámlasztó pakolás mellett döntünk, bőrünk nem csak fellélegzik, de az elhalt hámsejtektől megszabadulva hatékonyabban képes hasznosítani a tápanyagokat. A szérumok és arcpakolások koncentrált, aktív hatóanyag-elixírek, melyek plusz gondoskodást nyújtanak, és látványos eredményekkel koronázzák meg a bőrápolási folyamatot.

Ideális hatóanyagok és kozmetikumok

Egy jól megválasztott arctisztítóval nem csupán alapos tisztítás érhető el. A hatóanyagok közül a gyógynövények, fermentált összetevők és olajok már a tisztítási folyamat során gazdag táplálást nyújtanak. A hámlasztók AHA-gyümölcssav-tartalma kíméletes, mégis alapos megoldás a bőr elhalt hámsejtjeinek eltávolítására és a bőr megújítására. A szérumok és pakolások heti 1-2 alkalommal történő alkalmazása során többek közt a fehéragyag és a fertőtlenítő hatású teafaolaj képes rendkívül hatékony, mégis kíméletes segítséget nyújtani a bőr harmonizálásában. Említésre méltó még a bőrbarát, emberi faggyúhoz igen hasonló jojoba- és ligetszépe-olaj nyugtató és regeneráló hatóereje. Lényeges, hogy ezek az olajak nem nehezítik vagy tömítik el a bőrt, így mind a száraz, mint a zsírosabb bőrterületekre bátran használhatjuk őket, sőt, komolyabb bőrproblémák fennállása esetén is nyugodt szívvel alkalmazhatók. A több, különböző molekulaméretű hyaluronsav-tartalom rendkívüli hidratálást biztosít minden bőrtípus számára, mely azért lényeges, mert a gondosan hidratált bőr védekezőrendszere a legerősebb. A gyógynövények közül érdemes még kiemelni a csipkebogyó pórusösszehúzó hatását.

A Marina Miracle kozmetikumai sok más fantasztikus összetevő mellett a fentieket is tartalmazzák, ezért kimondottan jótékonyak és megbízható választást jelentenek a kombinált bőr számára. Emellett magas minőségi és tisztasági követelménynek felelnek meg, így az irritáció veszélye nélkül nyújtanak látványos eredményeket.

További cikkeket ITT olvashatsz blogunkon!