Norvég organikus natúrkozmetikumok

Szintetikus kontra natúrkozmetikum

2023 július 04 – Orsolya Komáromi-Takács

Korábban természetes volt a gondolat, hogy a bőrre bármit rá lehet kenni következmények nélkül. Ez a nézet szerencsére radikálisan megváltozott; ma már jól tudjuk, hogy a bőrön keresztül számtalan nem kívánatos anyag is felszívódik, és terheli, károsítja szervezetünket. Új kozmetikum vásárlásakor érdemes áttanulmányozni az összetevők listáját, de babakozmetikumoknál, várandósság, vagy érzékeny bőr esetén ez kiemelten fontos lépés. Minél nagyobb arányban tartalmaz egy termék szintetikus anyagokat, annál nagyobb eséllyel okoz allergiás reakciót vagy más egészségügyi problémát.

Mik azok a szintetikus anyagok, és mit tesznek a testünkkel?

Bőrünk kiütéssel, bőrpírral, hámlással, duzzanattal, aknék megjelenésével, vagy allergiával reagálhat a szintetikus anyagok jelenlétére, jelezve, hogy azok már a számára tolerálható mértéket meghaladták.

A kőolajszármazékok a benzin-előállítás melléktermékei, és elsősorban petróleum, vazelin, paraffinolaj, ásványi olaj néven ismerhetjük fel őket. Előállításuk olcsó, ezért gyakran rejtőznek meg krémekben, hajápoló szerekben, sőt, dekorkozmetikumokban is. Semmiféle tápláló hatóanyagot nem tartalmaznak, ellenben felszívódásukkal megterhelik szervezetünket. Komedogének, azaz eltömítik a pórusokat. A normál bőrlégzés akadályozásával lassul a sejtregeneráció, a bőr pedig ráncosodik, sőt, aknék vagy túlérzékenység is megjelenhet.

A szilikon (dimethicone, cyclomethicone, trimethylsiloxysilicate) sem bőrbarát összetevő. Kezdetben ugyan jótékonynak tűnhet, mert selymes érzetet ad a bőrnek és a hajnak, ez azonban csak annak „köszönhető”, hogy nehezen lemosható filmréteggel vonja be mindkettőt. Egy idő után a zsírosodás fokozódik, míg végül az alapprobléma állandósul vagy súlyosbodik.

A szulfátok (SLS, ALS, ALES, SLES) erősen szárítják a bőrt, a bőr pH-egyensúlyának felborulása pedig még inkább elősegíti a káros anyagok bejutását a bőrbe.

A parabének (-paraben végződésű összetevők) szintetikus tartósítószerek és hosszú távon beavatkoznak a szervezet hormonháztartásának egészséges működésébe. Szintén tartósítószer a triklozán, mely egy antibakteriális gombaölő adalék, és bár az EU-ban néhány termékcsoportnál már betiltották, kozmetikai termékek esetében sajnos a mai napig engedélyezett. A mesterséges tartósítószerek skálája ezeken kívül igen széles, de mindre igaz, hogy erősen allergizálhatnak, emellett gyengítik a bőr természetes védőköpenyét.

A mesterséges illatanyagok fejfájást, koncentrációzavart, köhögést válthatnak ki. Az ipari színezékek elsősorban a dekorkozmetikumokban vannak jelen, és az érzékenyebbeknél a fentebb felsorolt tünetek bármelyikét előidézhetik.

A mesterséges összetevők egészségre gyakorolt hosszabb távú káros hatása részben megjósolhatatlan. Nem csoda tehát, ha a természetes összetevőkből álló kozmetikumok egyre nagyobb teret hódítanak a piacon.

Miért válasszunk natúrterméket?

A kézenfekvő válasz: mert semmilyen szintetikus összetevőt nem tartalmaznak, így szinte egyáltalán nem jelentenek kockázatot az egészségre. Az igazán megbízható biotermékeket akár el is fogyaszthatnánk, ami bár furcsán hangzik, jól mutatja, mit is jelent a magas szintű tisztaság fogalma egy kozmetikai termék esetében.

Az aktív hatóanyag-tartalom arányait tekintve magasan a natúrkozmetikumok viszik a pálmát! Nem nehezítik el, nem terhelik meg a bőrt felesleges, hatástalan vagy épp káros összetevőkkel, ellenben vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és értékes növényi olajokban gazdagok. Ezek az alkotóelemek valóban táplálják és nyugtatják a bőrt, nem tömítik el a pórusokat, egyes gyógynövények természetes fertőtlenítő hatása nem engedi elszaporodni a baktériumokat. Szélsőséges mellékhatások helyett gyengéden, de határozottan végzik el feladatukat, legyen az akár hidratálás, hámlasztás vagy tisztítás.

És még egy érv a természetesség mellett: ugyan a natúr kozmetikai termékek is bekerülnek a szennyvízbe és a hulladékok közé, mivel azonban természetben megtalálható anyagokból állnak - ideális esetben a csomagolásuk is -, a környezetre nem fejtenek ki káros hatást.

Hátrányaik nincsenek, velejáróik igen

Mivel a természetes kozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket és egyéb kemikáliákat, előfordulhat, hogy a színük vagy textúrájuk idővel kissé megváltozik, ez azonban természetes folyamat, és általában nem befolyásolja a minőséget. Az eltarthatósági idejük is rövidebb lehet az átlagos termékekéhez képest, azonban a tégelybe töltött mennyiséget a gyártó ehhez viszonyítva határozza meg, így megfelelő használat mellett a natúrkozmetikumok szavatossági időn belül fogynak el.

Természetesen natúrtermékek esetében is egyéni bőrtípusra és bőrproblémára megkomponált terméket válasszunk; ami nekünk jó, nem biztos, hogy más számára is ideális. Egyéni érzékenységek, növényi összetevőkre adott allergiás reakciók ritkán, de a natúr termékeknél is előfordulhatnak.

És még egy gondolat: a natúrkozmetikumok drágának tűnhetnek, ám ne feledjük: hosszú távon az olcsó dolgok árát fizetjük meg drágán! A bio-összetevőkből felépülő kozmetikumok nem csak hatékonyak, de tartós eredményekkel szolgálnak, valamint nem okoznak kárt sem az egészségnek, sem a környezetnek, ár-érték arányuk tehát kiváló.

Honnan tudhatjuk, hogy egy termék valóban natúrkozmetikum?

A natúr termékek szintetikus összetevőktől mentesek, előállításukhoz kizárólag természetes eredetű alapanyagokat használnak, melyek túlnyomórészt fűszer- és gyógynövények, zöldség- és gyümölcskivonatok, illóolajok, növényi olajak. Ez önmagában azonban nem elegendő ahhoz, hogy biokozmetikumról (azaz minősített natúrkozmetikumról) beszéljünk: fontos kitétel, hogy az alapanyagok termesztése és felhasználása is szigorú előírások szerint történjen, az adott termék igen nagy (90-95) százaléka biogazdálkodásból származzon, ezáltal semmiféle kemikália (pl. növényvédő szer) ne maradhasson az összetevőkben. További lényeges szempont, hogy a manufaktúra mit tesz a környezetre káros anyagok kiiktatásáért, illetve hogy a termesztés és feldolgozás során odafigyel-e például a talaj minőségének megőrzéséért, végez-e kísérleteket állatokon, vagy alkalmaz-e génmódosított vagy hidrogénezett összetevőket. A „fairtrade” jelző arra utal, hogy a vállalkozás elhatárolódik a kizsákmányoló gazdasági struktúráktól, valamint az előállítás során ügyel a fenntarthatóságra.

Néhány fontos gondolat

A gyártók szempontjából egy natúrkozmetikum előállítása nagyobb kihívás, mint egy szintetikus terméké: a vásárlók ugyanazt a hatóerőt, textúrát, illatot, eltarthatóságot várják el, holott a gyártó szűkebb keretek között mozoghat, drágább összetevők közül válogathat.

Mégis érdemes a természetességet képviselni, hiszen ugyanolyan látványos eredmények érhetőek el természetes kozmetikumokkal, sőt, az ezek eredmények fenntarthatóbbak, ami annak köszönhető, hogy bőrünk harmonikus együttműködést alakít ki a természetes anyagokkal.

Bőrünk az őt érő külső hatásokra, illetve a belső folyamatokra is jól látható jelzésekkel reagál. Ha megválogatjuk, mivel tápláljuk testünket, ugyanúgy meg kell válogatnunk azt is, hogy mit kenünk a bőrünkre. Mondhatni, ideális esetben csak azt kenjük kívülre, amit meg is ennénk. A Marina Miracle a termékfejlesztés, gyártás és csomagolás során is minimalizálja a környezetre gyakorolt hatásokat, kozmetikumai pedig a fenti elveknek teljes mértékig megfelelnek. A termékpaletta minden egyes darabját fairtrade, organikus, különlegesen tiszta fermentált növényi esszenciák, vitaminok, aminosavak, gyógynövények, gazdagon tápláló és könnyen felszívódó növényi olajak és kivonatok alkotják.